Eleverna i åk 6 fick en dags välförtjänt vila och bjöds på spännande utflykt

IMG_3408Skolåret i Sierra närmar sig sitt slut och alla elever förbereds nu inför examensproven. Särskilt intensivt studerar eleverna i åk 6. De måste klara sina prov för att få flyttas upp en årskurs och lägger därför ner enormt mycket tid på sina studier, bland annat med skolgång på lördagar som ett obligatorium.

Som en uppmuntran för allt arbete de och deras lärare lägger ner bjöds de i veckan på en utflykt, specialdesignad för just dem. Att få åka på skolutflykt kanske ses som ett naturligt inslag i undervisningen här hemma, men i Sierra Leone är utflykter av detta slag unika. Ingen av lärarna, föräldrarna eller barnen hade besökt eller hört talas om de två utflyktsmål vi valt ut och förväntan var därför stor.

Tidigt på morgonen samlades alla 54 eleverna tillsammans med 5 lärare för att med inhyrd buss bege sig upp mot Freetowns bergmassiv. Här, långt ifrån biltrafik och bebyggelse och med en frisk och klar luft finns ett rehabiliteringscenter med namnet Tacugama. Övergivna och föräldralösa chimpanser tas om hand för att så småningom släppas fria i regnskogarna. Eleverna från vår skola fick först lära sig om chimpanser och deras beteende och därefter på nära håll ta del av det arbete som görs på centret. Det skrattades mycket åt likheterna mellan människa och apa och barnen var mycket fascineradeIMG_3386 av allt chimpanserna klarar av att göra.
Det bjöds på picnic uppe i bergen och därefter fortsatte skolresan ner mot Freetowns lilla nationalmuseum, beläget mitt inne i huvudstaden.  Där bjöds barnen på en guidad visning och fick ta del av händelser och viktiga personer som format landets historia.

–          Alla skolbarn i landet borde få se detta, kommenterade skolans rektor besöket. Det ger verkligen en förståelse för varför saker och ting är som de är i vårt land.

Långt ifrån alla skolbarn i landet har möjlighet att göra en skolutflykt av detta slag.  Vänföreningen Portee är båda glada och stolta över att just våra elever gavs möjligheten.
Att dagen blev lyckad råder inga tvivel om och nu kan våra elever stolt dela med sig av nya spännande kunskaper och erfarenheter!

 

Posted in Nyheter.