Kvinnoträdgården i Kumra Bai Yoni

DSC_1906Ur marken tittar nu frön upp, både här hemma och i Sierra Leone. I vår kvinnoträdgård ”Kumra Bai Yoni” betyder trädgården dock mer än bara odling!

I ”Kumra Bai Yoni Women Garden” har en ny säsong just startat. Regnet har återvänt efter månader av torka och kvinnorna har under maj månad planterat ris, majs och jordnötter.

Trädgården innebär inte bara att de 60 kvinnor som är engagerade i arbetet får möjlighet att skörda för eget bruk. Det kooperativ som de tillsammans bildat gör det möjligt att också sälja grödor på den lokala marknaden. Pengarna använder de till att utveckla sitt arbete, utvidga sina odlingsmarker, köpa verktyg, fröer, gödsel med mera.

Flera av de aktiva kvinnorna är före detta Djibbas, kvinnor som arbetat med att omskära unga flickor i området. Våra tidigare utbildningskampanjer mot kvinnlig omskärelse, har lett till att näst intill alla familjer valt att avstå omskärelse för sina döttrar. Glädjande för de unga flickorna men ett bekymmer för alla Djibbas som plötsligt stod utan arbete. Den gamla traditionen var deras levebröd och ett alternativ till försörjning behövde erbjudas. Kvinnoträdgården har nu blivit en möjlighet för dessa kvinnor att finna nytt arbete.
Växandets kraft kan verkligen ge mycket glädje!

Posted in Nyheter.