ebolafallet

Drygt 15 dagar har gått sedan Sierra Leone drabbades av nytt ebolafall i vilket en ung kvinna avled. Smittkällan är ännu okänd men spårning pågår. Man vet nu att de sjukhus som den unga kvinnan besökte inte kunde konstatera ebolavirus då hennes symptom inte var tydliga. Först en dag efter hennes död kom beskedet att det var just ebolavirus som var dödsorsak. Familjen hann, innan beskedet kom, genomföra en så kallad ”traditionell begravning” vilket betyder att familjen också tvättade och kysste kroppen. Ebolaviruset är som starkast just när någon avlider och därför har ett 30-tal människor kommit att räknas som högriskgrupp. Ur denna grupp har en faster till flickan insjuknat, tagits till klinik för behandling och uppges nu svara bra på medicineringen. Flera andra familjemedlemmar är satta i karantän. Vid de större vägarna har gränskontroller återinförts med feberkontroller av passerande.
På skolan i Portee står man beredd att öka beredskapen på nytt. Barn som insjuknar under skoldagen ska rapporteras till hälsomyndigheter och föras direkt till sjukhus. Inga obligatoriska feberkontroller av barnen anses nödvändiga i dagsläget, och skoldagarna kan lyckligtvis fortgå som vanligt dock med en större vaksamhet bland lärarna vid skolan.

Posted in Nyheter.