Så var den nu äntligen igång – skolan som barnen längtat så länge efter!

11026042_834542993295876_3426125623555887847_oTisdagen den 14 april slogs dörrarna upp och de allra flesta av skolans barn ställde upp sig på led inför den första skoldagen på 8 månader. Känslorna var blandade… Sorgen efter de som förlorats i sviter av ebolavirus var stark, men samtidigt blandades tårarna med känslor av glädje över att få återgå till en vardag med skolans verksamhet som bas.

Men allt är inte som förr. Alla barn måste feberkontrolleras innan de träder in i skolan, en kontroll som upprepas varje gång ett barn har befunnit sig utanför skolbyggnaden. Händer tvättas noggrant varje morgon, efter varje toalettbesök och varje gång någon klivit ut utanför skolan. Ett stort ansvar vilar på lärarnas axlar, men än tycks det fungera väl. Febertermometrar har levererats till skolan från landets myndigheter. Annat material såsom tvålar och hinkar har kunnat köpas in tack vare stöd från er här hemma.

Antalet människor som nysmittas i landet sjunker och sista veckan nådde man det lägsta antalet sedan våren 2014 – enbart 9 nya fall inrapporterades. Strikta uppföljningar görs nu i alla de områden där skolor öppnats för att snabbt kunna upptäcka eventuell ny smitta bland skoleleverna. Vi håller förstås tummarna för att inget sådant skall hända. Barnen i Portee och övriga delar i Sierra Leone haft nog med svårigheter och det är hög tid att de får återgå till ett liv med framtidshopp!

Posted in Nyheter.