Öppnandet av landets skolor skjuts upp

DSC_1602

Förberedelserna för att öppna upp skolorna är sedan några veckor i full gång. Turerna är många kring hur detta ska gå till, och ny information ges ständigt till landets rektorer.

Utbildningsministeriets ursprungliga löften till skolorna om nya bänkar, färskt dricksvatten, vatten för handtvätt, skolmat m.m. har tagits tillbaka. Istället har skolorna fått besked om att de måste klara sig på egen hand under den första tiden.

För barnen är det livsviktigt att det på skolan finns dricksvatten och vatten samt klorin att tvätta händerna i. I Portee finns fortfarande flera familjer isolerade på grund av dödsfall av ebola, och risken för att utsättas för virus är därför fortfarande hög. Det börjar bli svårt att få tag på dricksvatten ur brunnarna och istället måste detta köpas.

Vi kommer i nästa vecka att föra över medel för att lärarna ska kunna köpa in nödvändigt material. Tillsammans med lärarna och vår samarbetsorganisation kommer vi göra allt vi kan för att skydda barnen.

När skolorna verkligen kommer igång återstår att se. Skolan i Portee var ombedd att återuppta sin skolverksamhet måndagen den 30 mars – trots stora risker för barnen. Så blossade plötsligt nya ebolafall upp, bland annat i Cabala, ett samhälle nära Portee.

Myndigheterna har på grund av detta ändrat tid för skolstart och nytt datum är satt till den 15 april.

Posted in Nyheter.