Ebola drabbar åter Portee

11043397_806754389408070_3272904966860986516_o

Vi önskar vi kunde säga att ebolaviruset är under kontroll i Sierra Leone. Tyvärr måste vi vänta med det beskedet.
Låt oss här sammanfattat lite av vad som hänt de senaste två veckorna – bra och dåliga nyheter.

Det är inte lätt att rapportera om ebolaviruset korrekt. I media framställs situationen som nästintill under kontroll och många har uppfattat att spridningen av ebolavirus är över. För oss som dagligen håller kontakt med våra vänner i Portee känns det långt ifrån över. I snitt har runt 15 människor per dag insjuknat och under helgen drabbades hela 31 människor från ett och samma område i de norra delarna av landet.

Flera familjer i Portee har åter drabbats. Fem familjer finns nu isolerade, några boende alldeles intill skolan. För två veckor sedan avled 5 personer och en smittad person avvek från området när denna skulle bli hämtad av ett så kallat ebolateam.

I Sierra Leone har man beslutat öppna upp många av landets skolor den sista april. Vår skola är en av dessa skolor. Utbildningsministeriet har varit på besök och kontrollerat antal sittplatser. Elever kommer inte tillåtas sitta för tätt, eftersom detta ökar risk för smitta. Myndigheterna kommer troligen att ge stöd för inköp av skolmöbler.

Lärarna är kallade till utbildning för att lära sig ta tempen på alla skolelever, sköta klorintvätt av barnahänder samt för att lära sig känna igen symptom på ebola. Det är ett ansvarsfullt arbete men landets myndigheter satsar nu allt för att skolorna ska kunna öppna igen.

Vi har uppmanat vår samarbetsorganisation att vädja till regeringen om att låta skolan i Portee få vänta med att öppna tills läget är under kontroll.

6 ton ris har nyligen delats ut till stöd för de familjer som har barn i skolan. En insats som av förklarliga skäl blev mycket uppskattad!

Radioskolan fungerar fortfarande enligt plan och både lärare och elever tycks fortfarande mycket nöjda. Vår skola blev under februari månad också uppmärksammad för att åter ha nått toppresultat i de nationella prov som genomfördes juli 2014 och som nu rättats och registrerats.

På onsdag hålls ett nytt möte med utbildningsministeriet. Vi återkommer med ytterligare rapportering efter detta.

Posted in Nyheter.