Ebolautbildningen fortsätter

1922372_736993163050860_2912114172607330643_n

Under hela helgen har vår samarbetsorganisation ”Future of Sierra Leone”, på nytt rest runt bland avlägsna byar i provinserna för att informera om symptom på ebolavirus och hur människor bäst kan skydda sig. Med sig har man bland annat haft exempel på de hinkar som bäst används för klorinförvaring. Vid alla byar har minst en hink överlämnats och placerats på strategisk plats för bybor att använda.

– Denna resa var annorlunda än tidigare, berättar Mr Mansaray. Nu möter vi inte människor som ifrågasätter om ebolaviruset verkligen existerar, eller ej. Vid den förra informationskampanjen i augusti sprang människor bort från bussen när vi kom. Då fanns en rädsla över att vi kom med onda avsikter. Nu mötte oss människor istället med frågor kring hur de bäst kan skydda sig, vad de ska göra om någon i familjen får feber, hur de ska agera om någon i byn plötsligt faller ihop osv.

– Nu har vi inte bara berättat om vilka symptom som kan vara tecken på ebolavirus. Vi har också visat med det material vi hade med oss hur var och en bör göra för att hålla viruset borta, berättar en annan av deltagarna från gruppen. Det är viktigt att inte bara prata när vi besöker byarna, vi vill gärna visa rent konkret hur man bör gå tillväga för att alla ska förstå. Många människor har uttryckt sin tacksamhet över att få denna information.

Gruppen, som blivit uppdaterad av hälsomyndigheterna i landet, hade särskilt tillstånd att resa på vägarna. Bussen som de färdades i, var klädd med banderoller som visade att de var ett så kallat ”informationsteam”, ett krav för att de skulle kunna besöka de avlägsna byarna.

– Vi är lite trötta, men mycket, mycket nöjda med helgens arbete. Det känns oerhört värdefullt att på detta sätt få vara med och bidra med information till våra systrar och bröder!

Posted in Nyheter.