Situationen kring ebolaviruset förblir mycket bekymmersamt

Vänföreningen Portees koordinatör Mr Alieu Mansaray på plats i Sierra Leone berättar:

” Läget känns allt mer pressat. Matpriserna skjuter i höjden och nu börjar många prata om att det kanske blir svårt att få tag på ris framöver. De som har pengar köper på sig större mängder men de allra flesta saknar ju den möjligheten. Igår (6 september) fick vi på morgonens nyheter höra att det införs utegångsförbud från och med den 18 september. Troligen kommer detta gälla under fem dagar. Brunnarna i Portee kommer hållas öppna så att familjer kan bunkra upp med vatten. Svårast blir det dock att se till att det finns tillräckligt med mat. De allra flesta i Portee använder sin dagsinkomst för inköp av mat och här finns ingen möjlighet att spara undan pengar för att kunna göra större inköp. Vi hoppas få mer information om utegångsförbudet inom kort.

Gatorna är nästan tomma. Alla jag talat med är rädda för att åka någonstans. Från Freetown till Road 91 (en sträcka på ca 8 mil – Vf Portees anmärkning) finns nu sex ”checkpoints” och alla kontrolleras mycket noga. Vi hälsar inte längre på varandra som tidigare. Här, där vi ju tar i hand med alla våra vänner, måste vi nu tänka om och hälsa utan att vidröra varandra.

Många unga uppger att de inte längre törs hålla om sin partner, av rädsla för att t ex svett ska föra en smitta vidare.

Samtidigt talar vi mycket om att inte låta oss förlamas av rädsla. Vi ber till Gud att detta snart ska vara över och försöker så gott vi kan leva våra liv på det sätt vi är vana vid.”

IMG_2621De som har råd bunkrar upp med matvaror för att göra sig beredda.

Posted in Nyheter.