Hur är situationen för skolbarnen i Sierra Leone?

Många hör av sig och undrar hur situationen är för skolbarnen i Sierra Leone. Här kommer därför en uppdatering.
Landet tycks fortfarande relativt lindrigt drabbat även om vi vet att det troligen finns brister i rapporteringen. Dagligen publicerar myndigheterna statistik över utvecklingen, se gärna bifogad bild.
Skolbarnen välkomnas till skolan under förutsättning att de följer landets riktlinjer. Handtvätt med tvål och rinnande vatten utanför skolan är obligatoriskt. Detta sker varje morgon innan skoldagen startar och varje gång eleverna gått utanför skolan för t ex rast. Munskydd är ett krav, även på de allra minsta. Ansiktsmaskerna som är sydda av tyg tvättas varje dag när barnen kommer hem från skolan.
Med jämna mellanrum kommer inspektörer från hälsomyndigheterna på besök. Den skola som vid besöket visar brister i följsamhet får böta – 500 kronor/ gång.
Vår skola i Portee har klarat kontrollerna med bravur – inte ett enda nedslag hittills. Tur det, för här kan pengarna verkligen användas till andra viktiga saker!
Posted in Nyheter.