Årets julklapp: Köp en utbildning till en eller flera kvinnor i byn Portee

Läs- och skrivkurs1

Varför en utbildning?
Ta en stund och se dig omkring. Vad i din omgivning skulle förbli en gåta om du inte kunde läsa eller skriva?

I Sierra Leone beräknar man att endast ca 35 % av alla kvinnor kan läsa och skriva. Att helt sakna läs- och skrivkunskaper kan få förödande konsekvenser. Sedan tidigare vet vi att de flesta mammorna i byn inte behärskar enkelt skrivna instruktioner. I handeln blir många av kvinnorna lurade, de köper frön vars bäst före datum har gått ut och de som säljer grönsaker vid marknaden tvingas anlita andra till att hjälpa till att redovisa dagskassor efter en avslutad arbetsdag.

Studier visar också att ett barn som föds till en läskunnig mamma har dubbelt så stor chans att uppleva sin femte födelsedag än om barnets mamma är analfabet.

I Sierra Leone har konsekvenserna av analfabetismen setts extra tydligt i samband med epidemin av ebolavirus. Med ett stort antal analfabeter i landet förstod många inte varningstexterna och myndigheternas skriftliga information om sjukdomen.

För många är analfabetismen en stor skam och många väljer att låtsas att de förstår det skrivna ordet.
Vad är en läs- och skrivkurs?
Läs – och skrivkurserna hålls vid vår skola i Portee. Under två kvällar i veckan, med start i januari 2016, samlas deltagarna i klassrummen, fördelade på tre olika nivåer, beroende på förkunskaper,

Våra ordinarie lärare vid skolan är de som ansvarar även för vuxenutbildningen. Det betyder att alla deltagare får möta kvalificerade lärare med god erfarenhet av läs- och skrivmetodik. De mammor som behöver hjälp med barnpassning kommer erbjudas detta och man får också stöd i att ta sig till skolan och hem igen om vägen hem anses osäker.

 

Hur gör jag?
En utbildningsplats kostar 100 kronor och innefattar 2 lektionstillfällen/vecka under perioden januari- maj 2016.
Din gåva sätts in på föreningens plusgirokonto 303861-9.  Märk din inbetalning ”Läs- och skrivkurs”. Om du önskar få ett presentkort att skriva ut så meddela oss detta via e-post så sänder vi över det direkt till dig. Saknar du möjlighet att själv skriva ut så kan vi skicka ett per post. Lämna i sådana fall ditt namn och adress i ditt mail som du sänder till vfportee@gmail.com

Läs- och skrivkurs2

Vill du följa arbetet så välkomnar vi dig att ta del av vår information som regelbundet läggs ut på år hemsida www.vfportee.se eller på vår Facebook där du hittar oss under namnet Vänföreningen Portee.

Posted in Nyheter.