Översvämning i Portee

I Portee kom barnen som vanligt till skolan på torsdagsmorgonen. Bara en halvtimme efter det att första lektionen var igång kom plötsligt stora vattenmängder forsande genom byn. Häftiga regn har drabbat landet de senaste dagarna och nu brast fördämningar.

Vattennivån höjdes snabbt och skolbarnen fick evakueras till andra våningen. Kraften i vattnet gjorde det helt omöjligt att ta sig fram och barnen fick vänta tills den värsta vattenmängderna sjunkit undan så att deras föräldrar kunde ta sig till skolan för att bära hem sina små. Av säkerhetsskäl var våra lärare noggranna med att inte lämna ut någon elev till andra än föräldrar, då kraften i vattnet lätt kunde föra med sig gående människor.
Översvämningen ledde till fyra dödsfall, många skadade och ett stort antal bortspolade hus. Myndigheterna har nu öppnat upp nationalarenan inne i Freetown som tillfällig boplats för drabbade.
Från Portee uppges ingen avliden och vi hoppas förstås att den uppgiften är korrekt. Fortsatt kontakt hålls med våra vänner i Portee för att följa de närmaste dagarnas utveckling då nya monsunregn väntas ge ytterligare nederbördsmängder. Presidenten utropade fredagen som nationell helgdag och uppmanade alla att stanna hemma tills läget förbättras.
Posted in Nyheter.